top of page

חג מתן תורה

  • שלי דוד
  • 28 במאי 2020
  • זמן קריאה 2 דקות

עשרת הדברות - חוקים או המלצות?


כשנולד ילד ראשון הוא לא מגיע עם ספר הוראות, וההורים המבולבלים נאלצים ללמוד תוך כדי תנועה. וכשנולד עם?

כשנולד עם ישראל, אחרי יציאת מצרים, אלוהים דווקא דאג להוראות הפעלה.

אלוהים הבין עם מי יש לו עסק עוד בספר בראשית, אז בני האדם שיצר התנהגו על הפנים עד שהוא הוריד מבול ועושה ריסטרט לעולם. הפעם הזאת הוא מבין שחייבים לנסח עבורם כללי התנהגות ברורים. רגע אחרי שברחנו למדבר, עבדים פשוטים ובּוּרים, אלוהים מזדרז לעשות איתנו תיאום ציפיות, ולהבהיר מה מצופה מאיתנו כפרטים וכעם, בשאיפה ליצור חברה נעימה, חיובית ומצמיחה – עם סגולה.

הוא יודע שהמדריך צריך להיות קצר ולעניין, בלי סיבוכים ובלי התחכמויות, מה שנקרא - KEEP IT SIMPLE

וכך הוא מנסח הסכם קצרצר, עם עשרה סעיפים, שהם הוראות מדוייקות לחיים, מה לעשות, ובעיקר מה לא לעשות – עשרת הדיברות

חמש הדיברות הראשונות עוסקות בעניינים מנהלתיים: במי צריך להאמין, במי אסור להאמין, מה עושים בשבת, ואיך להתנהג עם ההורים שהביאוךָ עד הלום.

עד כאן זה עניינו הפרטי של כל אדם עם עצמו ועם אלוהיו.

ומכאן זה מתחיל להסתבך, חמש הדיברות הבאות הן עניינים של האדם עם הזולת, שכן האדם הוא ייצור חברותי, אך כששמים אותו בחברה הוא לא תמיד צפוי. לכן נרשמו חוקים בדם, ואלו הם : לֹא תִרְצָח. לֹא תִנְאָף. לֹא תִגְנֹב. לֹא-תַעֲנֶה בְרֵעֲךָ עֵד שָׁקֶר. לֹא תַחְמֹד בֵּית רֵעֶךָ.

קצר, פשוט והגיוני.

אז תגידו לי, למה מהרגע שקיבלנו את זה אנחנו עושים הכל הפוך??? אבל הכל! הפוך!

משחר ההיסטוריה אנשים רוצחים, בוגדים, גונבים, משקרים, מרמים, חומדים ומקנאים, דורסים אחד את השני, בלי הבדל דת, גזע ומין (בעצם עם הבדל, כי יש כאלה שנרמסים יותר...)

ההיסטוריה כבודה במקומה, אבל אנחנו חיים כאן ועכשיו, ונדמה שכאן ועכשיו הגענו לתחתית של התחתית, הרוע עולה וגואה, שוטף את הארץ, מראש הפרמידה ועד התחתית, אוירה קשה של שנאת האחר ורמיסת כבודו, באלימות פיזית, מילולית ונפשית, זלזול ופגיעה בכל מי שלא אני או שלי או חושב כמוני.

למה לעזאזל כל כך קשה לנו לקיים את החוקים האלה?!


חשבתי לעצמי שאולי זו בעיה טכנית, שמשהו מקולקל אצלנו במוח, בטכניקת ה NLP טוענים כי התת מודע שלנו לא מבין משפטי שלילה, ומתעלם ממילים כמו ״לא״ או ״אל״ וכיוצא בזה. (אם אומר לכם אל תחשבו על פיל ורוד –תגלו שאתם חושבים עכשיו על פיל ורוד..)

אז אולי זאת הבעיה?! הניסוח של הדיברות על דרך השלילה מבלבל לנו את המוח, והוא פשוט מתעלם מה-"לא" ועושה בדיוק את ההיפך הגמור!

ואולי אנחנו מתקשים בגלל התירוץ הקלוש שאומר שיצר האדם רע מנעוריו? ואם כך אז זה בכלל משחק לא הוגן, כי אם אלוהים יצר אותנו עם דפקט מובנה של יצר הרע, למה הוא מסבך אותנו עם חוקים נוקשים שאיו סיכוי שנעמוד בהם?

לא משנה מה הסיבה, אפשר לומר שעשרת הדיברות נשארו בגדר המלצות בלבד, כי עובדה שאנחנו, כאנושות, ממשיכים לשחזר את העוולות האלה בכל יום, ויוצרים לעצמנו חיים קשים ומלאי סבל.


אז מה עושים?

ייתכן שעשרת הדיברות הן ארוכות מדי לדור האינסטוש והסטורי, ועשרה חוקים זה יותר מדי למוח העמוס והקופצני שלנו, אז ברוח ימים אלו של תחליפים וחילופים, מצאתי חוק אחד ממש ממש קצר שיחליף את כל העשרה -

שלוש מילים בלבד כלל אחד ויחיד, פשוט להבנה (אך מסובך לביצוע), שעליו אמר רבי עקיבא שזהו כלל גדול בתורה -

וְאָהַבְתָּ לְרֵעֲךָ כָּמוֹךָ

בחג שבועות קיבלנו את התורה, ומכל חמשת חומשי תורה, ואלפי המילים והפסוקים,

אולי מספיק שנזכור את הפסוק האחד הזה כדי שיהיה כאן קצת יותר נעים.

חג שמח

Comments


"אנחנו לא רואים את הדברים כפי שהם, אנחנו רואים את הדברים כפי שאנחנו." ~ אנאיס נין

  • Facebook
  • Instagram

© hablog-shelly . Proudly created with Wix.com

bottom of page